Lekstugor
Lekstugorna från LEDON finns med många teman och mönster, från traditionella lekstugor till brandbilar, sjörövarskepp och helikoptrar. Gemensamt för alla lekstugor är att de uppmuntrar barnen till rollspel där de leker, lär och samarbetar med andra barn. Allt detta utvecklar barnens språk och sociala färdigheter.
Många av våra lekstugor har funnits på marknaden i många år. De är därför noggrant testade och anpassade – din garanti för de bästa lösningarna i de bästa materialen.
Våra nya lekstugor
Nu blir leken till verklighet. Som en mycket liten vuxen kan man nämligen ta sig en kopp kaffe vid det inbyggda bord-/bänk-setet medan man njuter av solens strålar genom fönstrets okrossbara polykarbonat.
Våra nya lekstugor är fyllda med många goda nyheter. Den nya tilläggsplattan ger dig möjlighet att skapa en hel miniatyrstad med till exempel postkontor, butik, rörlig klocka och vädersymbol, som uppmuntrar till massor av lek och lärande. Till alla hus kan sand-/vattenbord, ytterligare bänkar, pallar och sandmaskin köpas till – och ska det finnas utrymme för riktigt många kan du installera en veranda med massor av aktiviteter.
LEDON-lekstugor i plast och trä
Hur bidrar en lekstuga till barns utveckling?
Redan i åldern 2–3 år börjar barnen leka tillsammans i par. Ett av de första ställena där barn träffar nya vänner är just lekplatsen. Här hjälper lekstugor ofta till med att skapa en ram för ett rollspel, som är mycket viktigt för barnens utveckling.
Rollspelet i lekstugan
Rollspelen gör det möjligt för barnet att ta på sig en viss roll och därmed undersöka handelsmöjligheter och begränsningar. Hur känns det till exempel att vara en strukturerad mor, ett glupskt lejon eller en superhjälte som kan rädda hela världen? I rollen testar barnet saker som det kanske inte törs eller kan i verkligheten. Därför är rollspel också viktigt när det gäller att bearbeta känslor som ilska, rädsla, glädje etc. Rollspelet stärker många olika färdigheter, bland annat fantasi, social förståelse (som att kunna kompromissa, förhandla och lösa konflikter), språk och identitet.
Leken får språket att blomstra
När barn leker i en lekstuga utbyter de både tankar och ord med sig själva och andra barn. De yngsta barnen kommer först att säga enstaka ord som "bil, hus, mor, hej, hej då". Ord som de känner igen från vardagen. Det är nämligen ofta vardagens rutiner, händelser och lekar som skapar ramarna för många av barnets första ord, och senare för rollspel. När barnet blir äldre kommer det bli kortare fraser och meddelanden som utvecklar leken. "Sen hände det, sen gjorde vi det, nu går vi i skolan" och så vidare. Språket är både till för att utveckla förståelsen för omvärlden och sätta barnet i stånd att uttrycka känslor och kommunicera med andra barn. Föräldrar och andra vuxna blandas ofta spelar in i leken vid lekstugan, där de kanske bjuds in för att umgås eller köpa tårta genom fönstret. Alla dessa situationer bidrar till att utveckla barnets språk.
Barns taktila sinne/känselsinne och konstruktionslek i lekstuga
Lekstugor, sand och vatten är en riktigt bra kombination. Därför kan lekstugor med fördel placeras i anslutning till en sandlåda. Både för att barn älskar sand och vatten och för att leken i lekstugan kan innefatta element som gjorts av sand. Det kan vara kakor, som senare säljs i kiosken, eller racerbanan, som byggs på bordet i lekstugan – möjligheterna är oändliga. Att leka med sand är med andra ord inte bara för skojs skull – det har också en stor lärdomspotential. När du placerar ut lekstugan är det en bra idé att ställa den på säkert avstånd från gungor, karuseller och andra rörliga delar som kan skapa vilda lekar. Leken kring lekstugan och sandlådan präglas vanligtvis av fördjupning, och därför kan onödiga konflikter uppstå om lekredskap för rörligare lekar finns för nära lekstugan.
När barn leker med sand kallar man det för en konstruktionslek: Barnet konstruerar något av sanden. De yngsta barnen är mest upptagna med hur sanden kan formas. Äldre barn kommer dock ofta att bygga något konkret som de kan använda i sitt rollspel – till exempel kakor, slott eller vägar. I bygglekar med sand stimuleras även känselsinnet och finmotoriken. I synnerhet finmotoriken används senare i barnets utveckling till att bland annat lära sig att rita och skriva.
Vad gör lekstugorna från LEDON speciella?
Många skulle hävda att en lekstuga bara är en lekstuga, och varför spendera pengar på en lekstuga? Det korta svaret är enkelt: Kvalitet och pris hänger alltid ihop, och det gäller även för lekredskap och lekstugor. LEDON utvecklar och tillverkar alla sina lekstugor i Danmark, mer exakt på södra Jylland i staden Arnum. Vid utvecklingen av en lekstuga det finns många aspekter att tänka på: Vilken åldersgrupp riktar sig denna lekstuga till, för vilken utvecklingsfas och därmed vilken typ av lek bör lekstugan kunna rymma, vilka material ger den bästa lösningen – och samtidigt ska säkerheten vara i topp. Så det handlar alltså inte bara om att utveckla en lekstuga: det handlar om att utveckla en lekstuga där barnen underhålls, utmanas och utvecklas i en trygg miljö.
HDPE-lekstugor i plast
Vill du ha en lekstuga i plast erbjuder LEDON många alternativ. Sedan början av 90-talet har LEDON varit ledande i utvecklingen av lekredskap i plast, och vi erbjuder idag plastlekstugor i alla möjliga former och färger. För att säkerställa högsta kvalitet har LEDON utvecklat en egen HDPE-platta. HDPE står för High Density PolyEthylen. Detta innebär att plattan är extremt stark och motståndskraftig mot slag och sparkar.
EN 1176-säkerhetsgodkända lekstugor
Sist men inte minst finns det en viktig faktor som gör lekstugorna från LEDON till några av de bästa. De är alla godkända enligt den europeiska standarden för lekredskap: EN 1176. Lekplatsutrustning som används på offentliga platser måste idag följa de regler som finns i EN 1176. Med en EN 1176-certifierad lekstuga säkerställer du att lekstugan uppfyller alla europeiska standarder. Alla LEDON-godkännanden görs av TUV. Vi kan därför med säkerhet säga att alla våra lekstugor uppfyller de strängaste säkerhetsreglerna, oavsett om det är plastlekstugor eller lekstugor i trä.
Olika typer av lekstugor
Hos LEDON har vi många olika typer av lekstugor. De traditionella lekstugorna hittar du i glada, barnvänliga färger – till exempel finns solrosmodellerna typ 306010 i olika varianter med sand-/vattenbord, bord och stolar, veranda etc. Behöver du en lekmiljö som består av flera lekstugor är lekbyarna 306070 Anemon eller 306080 Viol självklara. Här har barnen har möjlighet att leka i hela byn. Kioskdisk och postkontor inbjuder tillsammans med lekstugorna till många timmars underhållning. Samtidigt är både lekstugor och verandor fyllda med rörliga delar som kan flyttas och vridas. Bara fantasin sätter gränser.
Traditionella lekstugor finns även i dämpade naturfärger i Explore-serien. Lekstugorna har utvecklats från idén om att utforma en underhållsfri lekstuga i naturfärger till ett överkomligt pris. Lekstugorna i Explore-serien finns som enkla modeller med diverse aktiviteter, bland annat kök, spis och sandmaskin. Vill du ha en lekmiljö för många barn kan du välja typ 500095 Smith eller 500096 Len. Båda dessa modeller är konstruerade för att rymma många barn samtidigt.
I den lite mer okonventionella änden erbjuder LEDON ett lekstugeskepp, eller till och med en sjörövarlekstuga. Lekstuga med rutschkana eller sandlåda finns också. Alla dessa lekstugor är mycket populära. I synnerhet lekstugeskeppet är populärt bland barn i åldern 2–7 år. En sjörövarlekstuga eller ett kryssningsfartyg inspirerar och bjuder in till ett annorlunda rollspel: Vem styr fartyget, vart är vi på väg och vem är bestämmer över ett skepp? Dessutom rymmer både sjörövarskepp och kryssningsfartyg många olika aktiviteter som tilltalar barns fantasi. Samtidigt ger skeppet möjlighet att skapa en lekstuga som har både rutschkana och sandlåda.
I lika iögonfallande design som sjörövarlekstugan från LEDON hittar du lekstugor utformade som en helikopter, brandbil, polisbil, ambulans, buss eller traktor. Dessa lekstugor kan även passa som inomhuslekstugor.
Vilken lekstuga du ska välja och andra bra tips
När du behöver köpa ny lekstuga till en institution, bostadsrättsförening eller liknande bör du först överväga följande fyra saker:
- Vilka är dina behov – hur många barn kommer varje dag att leka i och runt lekstugan?
- Ska det vara underhållsfri plast eller trälekstuga?
- Vilken åldersgrupp ska använda lekstugan?
- Hur mycket utrymme har du tillgängligt?
Djungeln av lekstugor kan fortfarande vara svårnavigerad. Vill du vara säker på att välja rätt lekstuga har du möjlighet att få ett gratis konsulentbesök och inredningsförslag. Du kan kontakta vår konsulent HÄR.